Hva er Black Friday?

black friday

Så har det skjedd igjen!

Enda en amerikansk tradisjon har sneket seg inn blandt våre egne. Til jubel for noen og gremmelse for andre.
Shoppingfenomenet Black Friday vil alltid falle på fredagen etter den amerikanske tradisjonen Thanksgiving og markerer starten på julehandelen. Det sies at mange butikker bruker denne dagen til å komme seg ovenpå, med et overskudd som gjør at tallene i regnskapet går fra røde til svarte, derav navnet Black Friday.

Norwegian Outlet på Vestby var de første i Norge til å benytte seg av shoppingfenomenet i 2010.
 Og fire år senere ser det ut til at mesteparten av handelsbestanden i Norge har kastet seg på trenden.

Men hva er egentlig så spesielt med Black Friday?

Tradisjonen som oppsto i USA, fikk sitt store gjennomslag i 1970-årene og har vært en del av handelsbildet siden. Butikkene benytter seg av Black Friday til å selge ut store partier av utgåtte eller eldre varer til en brøkdel av opprinnelig pris. Et vanlig triks er også å velge ut dyre populære varer og sette ned prisen ekstremt, men kun på noen få eksemplarer. Dette har ført til at mange har stått timesvis i kø utenfor butikkene for å sikre seg de mest lukrative tilbudene.

Det er også raportert flere tilfeller av vold, slagsmål, skyting og til og med et dødsfall i forbindelse med kaoset som oppstår. 

Siden 2003 har Black Friday vært den aller største handelsdagen i USA.
I tillegg har butikkene begynt å åpne butikkene tidligere og tidligere. Til å begynne med åpnet butikkene 04 og 03 på morgenen, men nå åpner noen butikker allerede ved midnatt eller kvelden før.

På mandagen etter Black Friday dukker Cyber Monday opp og frister med gode tilbud på nettet for de som ikke hadde muligheten til å benytte seg av Black Friday tilbudene.
I 2013 var det registrert at 249 millioner amerikanere handlet for nærmere 428 milliarder kroner på Black Friday! Jeez!

Enten vi liker det eller ikke, så er nok shoppingfenomenet kommet for å bli. Så enten får vi pent bli hjemme eller benytte oss av handelsstandens store tilbudssirkus og starten på den store julehandelen!


God Jul da!